Шукати в цьому блозі

четвер, 15 грудня 2016 р.

Методична робота - 2016

УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ, НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ, РЕЛІГІЙ
ТА ОХОРОНИ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ
ОДЕСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА
«ОДЕСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ
ім. В. КАТАЄВА»


«Робота бібліотек, які обслуговують читачів-дітей,
на відзначення 85-річчя Одеської області»







Методичні поради









ОДЕСА, 2016




              Одеська область відіграє важливу роль в житті  нашої держави і значною мірою впливає на економічне, культурне, політичне життя країни. Вона є потужним промисловим центром, провідним агрономічним комплексом. Знані морські порти створюють її європейське обличчя.  Одещина – це не тільки регіон, котрий має найбільшу територію, найбільшу кількість націй і національностей ,  це - найбільш глобалізований і європеїзований регіон, що має найбільшу протяжність морського і сухопутного кордонів. Наш край славиться багатьма національними і світовими діячами культури, мистецтва, науки, літератури, людьми, якими пишається народ України. Гідна мережа бібліотечних закладів, які обслуговують дітей, створює можливість сприяти розвитку наукового і творчого потенціалу області.
               На історичному шляху нашої області було багато чого: і радість творення, і військове лихоліття, і надлом 80-х років, і початок нового життя, який не можна назвати абсолютно безпроблемним,  і сьогоднішні складнощі, і завдання економічних  перебудов, і реформа місцевого самоврядування. Все це – історія і сучасність нашого краю, все це – наше життя. 27 лютого 2017 року Одеській області виповнюється 85 років.
               Бібліотеки області – служать її громаді. Особливо значні завдання вирішують бібліотеки, що обслуговують дітей, які беруть участь разом з освітніми закладами у вихованні патріотизму, любові до Батьківщини через любов і повагу до рідного краю.
       Саме діти в недалекому майбутньому будуть практично вирішувати ті  завдання, які допоможуть   Одещині і надалі лишатися  локомотивом науковим , інтелектуальним, творчим,  що рухає Україну вперед, до європейських цінностей.  У області є для цього все: люди, розум, красива територія.  А, бібліотекарі спрямують світогляд  дітей сьогодення  на те, що  саме вони повинні  у своєму дорослому житті оберігати, використовувати, сприяти розквіту інтелектуального потенціалу, який  накопичували століттями предки – земляки.
             Розглядаючи роботу бібліотек  назустріч святкуванню ювілею Одещини, як один з напрямків патріотичного виховання дітей, пропонуємо включити до планів роботи на 2017 рік (січень - лютий ) комплекс заходів краєзнавчої патріотичної спрямованості під загальною назвою:
             «ОДЕЩИНА:  ЯСКРАВА ІСТОРІЯ І ПЕРСПЕКТИВИ УЛЮБЛЕНОГО КРАЮ»
            Кожна бібліотека має оформити для дітей різновікових категорій наступні виставки, доповнені відеорядом (бажано використати  малюнки за темою саме учнів, музичні записи, предмети ужиткового мистецтва, етнографічні цікавинки, листи військових , фотографії,інші документи сучасні і історичні) та презентувати їх за участю викладачів, членів творчих гуртків:
-         Для дітей 1-4 класів  пропонуємо  відкрити виставку  «Одещина - перлина в українському вінку», з підрозділами : «Навічно вкарбована слава мого краю», «Ми єдині в своєму розмаїтті», «Моє майбутнє – Одещина золоті ворота до Європи».
-         Для дітей 5-9 класів корисно  презентувати виставку  «Одещина: земля перемог і злагоди» з підрозділами: «Спадкоємність поколінь: від козаків Головатого до воїнів АТО і волонтерів-земляків», «Імена і доля:різні національності – єдиний улюблений  край», «Ми - будівничі майбутнього держави».
                       В період підготовки до головного ювілейного  свята необхідно провести цикл заходів, спрямовуючих увагу дітей в необхідне патріотичне русло. Пропонуємо заходи спланувати наступним чином:
                       Для дітей 1-4 класів доцільно провести на протязі січня – лютого щотижневі «Ранкові зустрічі», які мають бути короткими, не стомлюючими, заповненими цікавою інформацією і з обов’язковою  активною участю дітей  :
-         «Земля батьків – моя Одещина мила» - урок-подорож в історію села, міста, області.  Розповідь про знаних людей, археологічні знахідки, історію заселення, про родини, які найбільш довгий час живуть в населеному пункті, про тих, хто зараз захищає кордони України
-         «Гортаю книжки дивні сторінки  і все про наш з тобою дім розповідаю» - година запитів і відповідей («Які національні страви готують у тебе вдома?», «Які пісні співають?», «Які книжки про наш край ти читав?», «Може ти знаєш на пам'ять віші про наш край», «Кого із відомих людей нашого краю ти знаєш» та інші). Дитина, яка надала найбільше відповідей і цікавість яких оцінюють усі присутні, отримує Диплом , або якусь іншу відзнаку «Знавця краю»
-         «Мій край одеській – рідна Україна» - «Відкритий марафон – «Складаймо  разом вірш про батьківський край».  Діти підбирають спершу слова, які характеризують край і Україну (славні, рідні, святі, чарівна, щедра, мальовничі, неповторна, єдина, красива та інш.). А далі бібліотекар називає  віршований рядок і діти( з його допомогою )рядок закінчують хором, проявляючи ініціативу, вигадуючи останнє слово вірша . Наприклад:

Мій сад чарівний, мальовниче село.
Це ти Україно - добра… джерело
Одещина рідна в моїй Україні
Для кожного з нас ти у серці … єдина
Ось небо блакитне і  мрії в зеніті
Край мій український найкращий ….у світі
Щасливо живемо , сьогодні ми -  вільні
Ми – діти Одещини в любимій …. Україні
Ми впевнені, знаємо, що  могутні і сильні
Все зробимо для слави своєї…України
Люблю свій край – рідненький і красивий
Ціную те, що вже живе  віки… однині

-         « Людьми і краєм я  пишаюсь» -  час запитань і відповідей про сучасність . Приклади запитань : «Моя школа . Яке свято, акція, подія шкільна мені сподобалась?», «Що ти знаєш про своїх знаних земляків. Хто вони?», «Які твої сподівання на майбутнє?», «Що  знаєш про славу сучасної  України?», «Як добились  твої сучасники  гідності нашої в світі?» .
-         « Різні національності  в дружбі, повазі  і злагоді» - урок знань про історію національностей, які проживають  на території. Бажано урок провести за участю творчих колективів , які покажуть дітям велич національних культур.
                        Для дітей 4-9 класів пропонуємо провести  передсвятковий цикл з 5-ти заходів  «Стежками рідного краю в моїй Україні»:
-         «З прадавніх вибухлих  віків бере початок край наш славний» -  літературний квест  - гра - пошук  книг про Одещину, пошук історичних фактів:  від скіфів і греків до чорноморського козацтва, від Української революції 1917 року до сьогодення.
-         «Я за мир! За мою Україну! – головне із дитячих бажань» - літературно-музична година, де обов’язково потрібна інформація про воїнів ВСУ, захисників східних кордонів держави, волонтерів  – земляків, героїчних  мешканців Одеської області 
-         «Одещина відкриває світ»  - вікторина про знаних мешканців Одещини – Георгій Гамов – астроном і астрофізик (теорія великого вибуху), батьки космічної галузі та ракетобудування – Королев, Нудельман, Глушко та інші винахідники – сучасники і історичні особи . Бібліотекареві слід підготуватись за допомогою довідників і  Інтернету для того, щоб допомогти дітям у відповідях.
-         «Літературна і мистецька  слава Одещини » -  конкурс дитячих есе на вказану тему.  Підготовчий період цього конкурсу повинен розпочатись тижня зо два до самої акції. Бібліотекар допомагає майбутнім конкурсантам у знаходженні матеріалів, в ілюструванні есе музичними вставками, або експонуванні  копій картин  на моніторі, або книг, які допомогли читачам. Есе можна складати за різними напрямками, наприклад, «Одещина – літературні шедеври», «Одещина малює», «Одещина співає», «Великі музиканти», «Одещина сміється» та інші. Обов’язково слід передбачити Дипломи, або призи для учасників  за допомогою спонсорів.
-         «Привіт , мій край – єдиний для нас» - бліц-вікторина з знань про національності, які проживають на рідній території. Швидку відповідь учасники ілюструють піснею, віршем, рецептом бабусиної страви.
                                  Свято ювілейного дня, можливо, слід розпочати дитячим флеш мобом – сучасною вуличною акцією. Бажано було б, щоб цю акцію 27 лютого о 14 годині одночасно розпочали усі бібліотеки Одещини.
                                 Ініціатива, програма, реклама  акції саме за бібліотекарями і шкільними керівниками.  Якщо населений пункт багатонаціональний ,діти мають бути в національних костюмах, якщо відсутня багато національність, то природно, костюм має бути характерний для титульної нації. 
                              На наш погляд,достатньо  10 - 15 хвилин вуличного поздоровлення Одещини – ювіляра , яке пройде під девізом «Державу не твориться в будучині, державу будується нині»(О.Ольжич). Коротке поздоровлення , пісня, або танець, запрошення на продовження свята у приміщенні. Акція повинна бути чітко організована, авторитет акції підійме участь владних структур, дирекції учбового закладу,викладачів.
                            О 14.30 одночасно усі бібліотеки області мають продовжити  дитяче свято в приміщенні бібліотеки або будинку культури, або іншому приміщенні ,обраному для цієї акції владою, або піклувальною радою бібліотеки.
                    Пропонуємо сценарій свята, в якому обов’язково візьмуть участь представники місцевої влади та органів самоврядування,  викладачі історії і літератури,  активісти, члени творчих дитячих гуртків та інші талановиті особи.
                                  «З днем народження, рідна Одещина!»
                      Свято розпочинається піснею «Як же нам жити на рідній землі» муз. Г. Татарченка, слова Ф. Тишка.
                      На сцену виходять ведучі – школярі  в національних костюмах даного району, або села.
1-й Ведучий.  Сьогодні нашій рідній Одещині виповнилось 85 років. Привітаємо ювіляра оплесками.
       2-й ведучий.  Одещина! – це отча земля, це рідний край. Її багатства – це хліб і цукор, це широкополі лани, села  і міста, порти світового значення
       1-й ведучий Одещина – це всесвітньо відомі   театри і музеї, Академії та університети, бібліотеки і палаци культури, це – Білгород-Дністровська фортеця і  шедевр світової архітектури Оперний театр, Ізмаїльська фортеця
       2-й ведучий  Одещина – це письменники, які склали славу не тільки національної літератури, а й літератури усього світу, це художники і артисти, лікарі і ракето будівники.
На авансцену виходять читці . Бажано, щоб читці були в українських костюмах
    1 -й  Читець
Стоїмо ми на зламі степу й моря
І слухаєм, як хвилі гомонять
Про край мій і його високі зорі.
Його лани про майбуття дзвенять.
1-й ведучий  Одещина – невід’ємна частина  нашої рідної України.
   2-й читець
Нехай ніхто не половинить ,
Твоїх земель не розтинна,
Бо ти єдина ,Україно,
Бо ти на всіх у нас одна.
  Звучить пісня «Моя Україно, любов моя»(слова Д. Луценка, музика І. Шамо)
        2-й ведучий  Любов до Батьківщини починається з любові до свого рідного краю, до батьківського дому. Лише той може осягнути своїм розумом красу, велич і могутність Батьківщини, хто збагнув тепло рідного краю
1 –й читець.
Ось берег мій – початок України.
На південь море – за плечима степ.
Стають здається хвилі на коліна
До ніг землі, де хліб святий росте.
1-й ведучий. Моя Одещина, земля моїх батьків – це приклад  мужності, витривалості, духовності,вірності відданості справедливості .  Історія її, губиться в глибині віків, вона з найдавніших часів складна, а шлях крізь час нелегкий.
2-й ведучий. Моя Одещина. ЇЇ історія це і скіфи, і гуни, і зв’язки з античним світом Середземномор’я, і чорноморське козацтво.
1-     й читець
! козаки Захарія Чепіги
За тебе гинули в полях.
У небесах сузір’я Лева
Нам світить крізь Чумацький шлях.
2-й читець
Така вже доля в пана вояка:
Узяв шаблюку – борони Вітчизну.
І будеш мати славу у віках,
Хоча й по тобі справлять друзі тризну.
1-й читець
І Головатий козаків гукнув,
І Чорноморське об’єднавши військо,
За неньку рідну в бій за рідний край
Він їх повів, щоби звільнить Вітчизну.
Звучить пісня «Засвистали козаченьки в похід з полуночі…»
2-й читець
В небесних краях, в ноосфер них шарах
Збирають козацьку  раду:
«Якщо не доглянув нащадок наш край,
Той пам'ять козацьку зрадив».
1-ведучий . Ні, не зрадив і ніколи не зрадить. Як предки великі , боронить  наш народ свою Україну, свій рідний край - Одещину від ворожої навали завжди.  І під час Другої світової, і на Майдані,  і під кулями Донецького аеропорту. Бо ми – єдина Україна, ми – її народ. Ми пам’ятаємо все.
1 читець
Мовчить на батареї тишина,
Аж вуха, як в гробу позакладало.
А що тут було? Знає лиш солдат,
Якого вже серед живих не має:
І кров, і піт, і постріли гармат,
І все оте, що на війні буває.
2-й ведучий  Ми пам’ятаємо тих, хто віддав життя за Україну, за нашу Одещину  на Майдані. Низький їм уклін. Ми серцем і душею з тими, хто боронить нашу свободу на сході України. Святково  назвати тих, хто є солдатами з рідного села, з району, назвати волонтерів), ми пам’ятаємо і свято чтимо пам'ять тих, хто віддав життя задля нашого щасливого майбутнього.
1-й Читець
Я знаю: буде даль стогнати
Вогнем, залізом і свинцем
І буду я, Вітчизна мати,
Твоїм поетом і бійцем.
2-й читець
 Як треба, в бій за тебе встану,
І смерть зустріну в боротьбі,
Як треба, кров’ю вірш останній
З любов’ю напишу тобі.
Звучить одна з українських пісень про героїзм воїнів АТО.
1-й ведучий Рідна Одещина – ти єдина, велика багатонаціональна  родина. А ми – твої діти.
По черзі виходять діти - представники різних національностей і представляються піснею, танцем, віршем. Їх представлення  - це ініціатива і творчість бібліотекаря, викладача, клубного працівника.
1-й читець
Ми – майбуття великого народу
І наша лінія в наступний час  ясна.
2-й читець
Ми – діти України, її квіти
І  горді тим, що щастя маєм  жити,
Країну в доблесті, і в  болістях  любити,
             Обидва читця разом:
 Одещину рідненькою  назвати
Ото є щастя . Хай живе в віках.
А завтра буде знову день роботи
І наш польот,  і  часу вічний плин.
2-й ведучий.
       Тож давайте примножувати багатство і славу  Одещини, то й буде слава нашої України. Нехай наливається добром кожне серце!
1-й ведучий 
       Нехай кожний із нас відчує гордість за рідну землю, за нашу державу, бо ми – її діти.
2-й ведучий
           Кожен із нас сьогодні має бути справжнім патріотом і громадянином. Будемо гідними своєї великої історії і героїчної сучасності.
Усі разом з залом : «Слава Україні! Героям слава!»

Склав головний бібліотекар
науково-методичного відділу  Амельченко Ю.А.

Відповідальний за випуск         Палій Т.А.







Немає коментарів:

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка, з метою поповнення бібліотечних фондів, створення мобільних бі...