Шукати в цьому блозі

середу, 21 грудня 2016 р.

Методичний лист
УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ, НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ, РЕЛІГІЙ
ТА ОХОРОНИ ОБЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ
ОДЕСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА
«ОДЕСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ
ім. В. КАТАЄВА» 

«Про роботу бібліотек, які обслуговують дітей, щодо відзначення 120-річчя народження
Валентина Катаєва»

Одеса, 2016



                                                                                               «В блакитному тумані моря
                                                                                                  Біліє парус самітній,
                                                                                                   ………………………………..
                                                                                                  А  він благає бурь  у моря
                                                                                                   Немов у бурях є  спокій»               
                                                                                                            М. Ю. Лермонтов ( переклад М.Зерова)
               Валентин Петрович Катаєв народився 28 січня 1897 року в Одесі, в  родині вчителя, яка походила з старовинного  роду священнослужителів . Серед його близьких були архієпископи  - страдники, закатовані більшовиками.   Життя Катаєва – це життя  не просте, почасти, навіть, таємниче, це життя складної і суперечливої людини,  глибоко затягнутої у вирій подій ХХ століття. Він пишався тим, що був учнем Буніна і   білим офіцером, а в Червоній армії командував артилерійською батареєю на Донському фронті, він сидів в «розстрільному»  підвалі  губ чека, і щиро  приймав перші п’ятирічки , як початок нової ери («Время» вперед»)
              Перші літературні спроби  - вірші Катаєв публікував ще гімназистом з 1910 року в одеських газетах («Одесский вестник», «Южная мисль», «Одесский листок», «Лукоморье»  та інші).
             В 1915 році Валентин Катаєв , не закінчивши гімназію, пішов  добровольцем на фронт Першої  світової , був поранений два рази, отруєний газом-іприт.
            В 1919 році мобілізований вже до Червоної Армії,після служби  повернувся до Одеси, працював в ЮгРОСТА, зблизився з Юрієм Олешею, Едуардом Багрицьким.
           Рання творчість Катаєва – це своєрідний сплав реалізму, гострої спостережливості, іронії, романтичної піднесеності, сміливої фантазії. Все це  чітко простежується в ранніх розповідях та авантюрних романах («Опыт Кранца», «Золотое перо», «Остров Эрендорф», «Повелитель железа»)
       Пізніше - це викривальний пафос  розвінчання культу наживи, бідного радянського побуту і, так званого, «красивого життя» («Растратчики», «Квадратура круга»)
     А далі - це трилогія, що визначила головну тему творчості Катаєва – захоплення людиною, перипетіями її життя. Ідеологічні мотиви майже не впливають на загальний дух книг, де панують вірність і дружба, море і пригоди,  гумор, ліризм та героїчна патетика (« Волны Черного моря»)
    В сорокові роки Катаєв пише чарівні казки для дітей  про перемогу добра («Дудочка и кувшинчик», «Цветик-семицветик», «Жемчужина», «Пень», «Голубок»)
     Сьогодні , коли військові дії охопили схід України, і поняття усиновлення набуло сучасного змісту, знову популярною   стає  повість Катаєва «Син полка», розповідь про  хлопця – сироту, усиновленого бойовим полком.
       5 років життя Катаєва – робота головним редактором журналу «Юність». Катаєв зробив його провідним і передовим виданням, яке стає рупором «шестидесятників», відкриває  шлях до читача  всесвітньо відомим в майбутньому  авторам. В цей час він пише мемуарні твори , які  отримали величезну  популярність.
        Наступні десять років – це мемуарні творіння  – «Святой колодец», «Трава забвения», «Разбитая жизнь ,или Волшебный рог Оберона», «Алмазный мой венец».
         А  далі, у 80-ті роки,  були створені наступні  книги  - «Уже написан Вертер» ( про, не маючу сенсу, братовбивчу бойню – громадянську війну, де вершили суд комісари в чорних кожанках, розстрілювали без суду і слідства свої жертви  у гаражах), «Юношеский роман» (історія, що схожа на старовинний романс про кохання), «Сухой лиман» ( епілог  багатотомного роману, в якому життя пропущено крізь призму далеких спогадів, об’єднаних поетичною фантазією).
       Валентин Катаєв помер у 1986 році. Але повторюємо ще раз, і хай це не відчувається, як банальність, – талант і його творчість, що подаровані нам, живі. Катаєв повернувся до Одеси – міста свого щасливого дитинства і юності, книгами і меморіальною дошкою на Базарній, 4, назвою провулка та іменем  бібліотеки – Одеська  обласна дитяча бібліотека імені Валентина Катаєва, скульптурою  Петі та Гаврика, що є  пам’ятником великому почуттю дружби на все життя. 
        Пропонуємо в рік, який мешканці Одещини законно  можуть назвати роком 120-річчя видатного земляка, провести  святкові заходи, як для дітей, так і для їх вихователів та батьків,  під загальною назвою «Життя, осяяне мрією».
       Для дітей молодшого віку цікавим буде комплекс заходів «Добре чарівництво планети казок Валентина Катаєва».
        Бажано до цього комплексу оформити виставку під такою ж назвою, яку прикрасити відео композицією з  дитячих малюнків за сюжетами казок.  Виставку слід святково презентувати, супроводжуючи акцію показом мультфільмів  «Цветик-семицветик», «Последний лепесток», «Дудочка и кувшинчик». Під час презентації  можна провести відому за методикою акцію «Читаємо казку». Можливо, у цій акції, крім дітей, візьмуть участь і  учасники художньої самодіяльності будинку культури (театральна студія), вчителі.
        Наступний захід  - це обговорення казок, що слід вибудувати, як розповідь про життєві ситуації, котрі  діти забажають  вирішити на казковий спосіб. Наприклад, «Щоб я зробив (ла), якщо у мене була би чарівна квіточка з сіма пелюстками?», «Чому в казках програють ледачі, чому Женя попрохала дідуся – боровичка повернути їй глечика?», «Чому вчать казки Катаєва «Пень» та «Жемчужина»? (Право на шану треба заслужити добрими і потрібними усім справами, інакше залишишся одиноким, висміяним, і непотрібним стане те, що раніше здавалось цінним). Можливий і театралізований, силами учасників творчих гуртків, показ казкових ситуацій і їх обговорення.
      Для дітей  5-9 класів розповідь про ювіляра можна побудувати в наступному комплексі:
-         Підготовка  і святкове відкриття виставки «Парус і море:  поезія дружби» з підрозділами «Життя в пошуках жар-птиці», «Одеса – романтична та героїка дружби», «Завжди новий Катаєв». Ця  акція може бути організована за наступним сценарієм : розповідь про романтику життя ювіляра , особливу увагу слід приділити одеському періоду життя та  розповіді про Одещину  в найбільш відомих  творах автора, художнє читання  уривків прози, віршів за участю учасників творчих гуртків. На відкритті можна показати уривок з п’єси «Квадратура кругу» силами членів художніх самодіяльних колективів, або кадри з фільмів серіалу «Волны Черного моря».
-         Для святкування цієї дати корисно пригадати,  сьогодні не зовсім популярну класичну  форму бібліотечного спілкування, – читацьку конференцію, яку пропонуємо провести за тетралогією «Волны Черного моря». Бажано , щоб усі книги експонувались на виставці , яку приблизно  можна назвати «Політ мрії та реальність життєвої боротьби» .Ц і книги  неодноразово  ставали  сюжетом фільмів,  а море і пригоди –  один з рецептів, щоб, наприклад, книга «Белеет парус одинокий», де панують вірність і дружба,  захопила юного читача на довгі години читання. «Хуторок в степи» - ця книга цілком цікава  сучасним підліткам: тут і подорож Європою, і рейдерські атаки  на «малий бізнес», і перше кохання. «Катакомбы» - партизанська боротьба під час Другої світової. Багатотомник Катаєва проводить своїх героїв  від романтики дитячої дружби, від хлоп’ячих пригод та відчуття радості життя до дорослих проблем та випробувань,  і доводить, що дитяча дружба зберігається на все життя і допомагає завжди. Для обговорення можна винести такі питання: «Що для тебе почуття ДРУЖБИ і чи знаходиш ти своїм думкам підтвердження в книгах Катаєва?», «Чи захопила тебе романтика Одеси – міста дитинства Петі і Гаврика? Чим саме?», «Героїка і  перебіги партизанської боротьби в Одесі. Чи зміг би ти без коливань  включитись  у боротьбу за незалежність і недоторканість України?», «Чи вважаєш ти Катаєва письменником сучасним  і зрозумілим сьогодні?», «Чи згодний ти з одним з  висловлювань  автора  «Відчуття нерухомості не було…»?». Обговорення може йти і за іншими питаннями, які  виникнуть за ініціативою учасників конференції. В цьому разі готовий до дискусії має бути модератор конференції – викладач літератури або бібліотекар.
-         За повістю «Син полка» можна організувати захід, який умовно назвемо «час милосердя», головною темою цієї акції є доведення літературними засобами до дитячої свідомості необхідності реалізації  важливих ідей сучасного часу – волонтерства, благодійництва, усиновлення, підтримки переселенців з території військових дій. Підготовлена до акції виставка «Сирітству «Ні» в усі часи» повинна, крім самої книги Катаєва, експонувати сучасні матеріали періодичної преси з названих питань. Корисно було б щоб учасники літературних гуртків читали власні твори, можливо запросити учасників волонтерського руху, батьків усиновителів. 
        Для викладачів можна організувати літературні читання, присвячені мемуаристиці Валентина Катаєва. Під час заходу буде презентовано  виставку «Магія Катаєвської  прози» , на якій будуть експонуватись  «Волшебный рог Оберона», «Алмазный мой венец», «Святой колодец», «Трава забвения», видання літературних критиків про творчість ювіляра. Бажано, щоб виставка була поповнена виданнями про тих осіб, про кого згадує автор. Якщо є можливість, корисним доповненням до виставки мають бути Інтернет матеріали. Виставка  дасть тему для обговорення, для літературних спогадів, для розвитку  планів щодо викладання катаєвської теми учням різного віку, осучаснення проекту щодо вивчення історії Одещини, що набирає активності у зв’язку з 85 річницею області.
        Посилання: дивись «Літературні новини» на блозі КУ «ОДБ імені Валентина Катаєва»

Підготувала лист головний бібліотекар
науково-методичного відділу         Амельченко Ю.С.
Відповідальна за випуск                   Палій Т.А. 
          
 

   

Немає коментарів:

Незабаром – одне з головних свят року для українців 5 травня Великдень в Україні — державне свято, присвячене події воскресінню Христа. Для...